Laxsjukan oroar Tornedalen: ”Man tappar gnistan att fiska”

Uppdaterad
Publicerad

Både svenska och finska myndigheter arbetar med att hitta orsaken till laxsjukan i Tornedalen. En som tröttnat på laxdöden är Gruvtolvans förra ordförande Pajalabon Harry Rantakyrö, han har fiskat sedan 15-års åldern.

– Man började i stor stil i våras, bytte linor och rullar och tänkte att nu, säger Harry Rantakyrö när SVT träffar honom vid älven i trakterna av Jarhois.

– Jag tror jag var ute fyra gånger och direkt när man började fick man se de här döda, man tappar som gnistan att fiska överhuvudtaget.

Han brukar bogsera ut de döda laxarna i strömfåran igen.

Både svenska och finska myndigheter arbetar med att hitta orsaken till laxsjukan.

I våras berättade Statens veterinärmedicinska anstalt att Torneälvslaxen visar tecken på att vara påverkad av miljögifter.

Frågor hopar sig

Och frågorna hos lokalbefolkningen hopar sig.

– Kan man bada i vattnet? undrar Leif Taavola från Juoksengi.

– Kan man äta annan fisk? Abborre, gädda, friska laxar och harr?

Sjuka laxar rekommenderas inte att ätas, men Henrik Löfdahl, chef vid miljöanalysenheten vid Länsstyrelsen säger att det inte är någon fara att bada eller äta annan fisk.

Både svenska och finska myndigheter har vattenkvalitén under övervakning, den visar inga dåliga tecken.

Det pratas bland privatpersoner om att fiskarna ska vara påverkade av utsläpp från Kaunisvaaragruvan, men myndigheterna har inte sett något sådant i vattenproverna. 

– Laxarna är trötta redan när de kommer från havet, så det kan ju tänkas att det är i havet som laxarna påverkas av något, säger Henrik Löfdahl vid Länsstyrelsen.

– Fisksjukdomar är inte farliga för människan, så att smittas när man badar riskerar man inte, säger Atso Romakkaniemi vid finska naturresursinstitutet.

Vill ha svar

Men ortsborna är trötta på att inte få svar efter alla år av sjuka laxar.

– Varje år kommer den här diskussionen och samma svar: vi vet inte. Jag brukar säga, fan om vargflocken hade fått sådan här sjukdom att man börja hitta dem självdöda, så nog hade man fått reda på vad det är, säger Harry Rantakyrö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer