De ledande politikerna, och de Rädda Vitåskolan hoppats på, dök inte upp på bussfärden genom Vitådalen. Istället kom politiker som inte vill lägga ned skolorna. Foto: SVT

Ledande politiker dök inte upp på bussturen i Vitådalen

Publicerad

De politiker som i dag bjöds in på en tur med skolbuss genom Vitådalen är alla emot en nedläggning av skolan i Vitå. Medan de ledande politikerna från Socialdemokraterna och Moderaterna inte var med på bussturen.

– Det vi framför allt vänder oss emot är hur man gör det här. Man lägger ett förslag om att stänga skolor inom ett par månader. Det slår undan fötterna på barn, föräldrar och lärare som på extremt kort tid ska ställa om, säger Arne Nykänen (C) ledamot i barn- och utbildningsnämnden och i kommunfullmäktige.

Barn och utbildningsnämnden i Luleå ska minska sina utgifter med 106 miljoner kronor mellan 2019-2022 och i slutet av mars presenterades det första förslaget till besparingar: sju skolor och förskolor, de flesta i byar utanför Luleå föreslås läggas ned.

V vill se över skattesatser

Vänsterpartiets Bertil Bartholdsson var också med på bussturen genom Vitådalen. Han håller med om att kommunen måste göra något ganska snart när det gäller ekonomin.

– Vi vill på olika sätt öka kommunens inkomster. Det handlar om utdelningar från kommunala bolag som Luleå Energi. Det handlar om att påverka staten att höja statsbidragen och i sista hand se över skattesatserna.

Närmare tio politiker ska ha varit med på turen, men ingen av dem tillhörde de ledande politikerna från Socialdemokraterna och Moderaterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet