Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu rustas den populära vandringsleden mellan Nikkaluokta och Kebnekaise upp. – Det är ett ständigt arbete för att lederna ska vara säkra, säger Ivar Palo ledsamordnare Länsstyrelsen. Foto: SVT

Leder rustas för säkrare vistelse i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Vandringsleden mellan Nikkaluokta och Kebnekaise som har hårt tryck av fjällvandrare har rustats upp. Där har nya och bredare spänger lagts ut och man har grusat den första delen från Nikkaluokta.

Att lederna är i bra skick är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv för i dag är det inte enbart vandrare på lederna, folk springer i fjällen och cykling längs lederna blir vanligare även i Norrbottensfjällen.

– Jag tycker att det är viktigt att vi sköter lederna och anläggningarna i fjällen, för det kan vara farligt om vi har dåliga broar och spångar. Det är ett ständigt arbete för att lederna ska vara säkra, säger Ivar Palo ledsamordnare Länsstyrelsen.

Lederna behöver rustas upp

De statliga lederna i fjällen är i behov av upprustning. Länsstyrelsen i Norrbotten arbetar just nu med att rusta upp leder i Abisko och Kebnekaise området. Det är nya spänger som läggs ut och en nyare tydligare skyltning monteras upp efter de statliga lederna.

Rallarvägen är en lederna som rustas just nu. Den anlades som en materialväg för bygget av malmbanan i slutet av 1800-talet.

Länsstyrelsen ansvarar för leden

Den har inte tidigare ingått i det statliga ledsystemet men nu är länsstyrelsen ansvarig för leden som går från Abisko till Riksgränsen längs järnvägen på svenska sidan.

– Vi sätter upp nya skyltar på Rallarvägen, lagar, spränger och fixar till broar och sen städar vi bort gammalt bråte och gamla skyltar, säger Ivar Palo ledsamordnare Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer