Foto: Mark Vouri/SVT

Leif GW Persson: ”Media har hjälpt Kaj Linna till resning”

Uppdaterad
Publicerad

Kaj Linnas fall – det så kallade Kalamarksmordet – har rönt stor uppmärksamhet i media, och kriminologiprofessor Leif GW Persson menar att resning kunde ha dröjt tio år till om så inte varit fallet. – Han har klivit in genom den journalistiska pärleporten, på goda grunder, dessutom.

Leif GW Persson påpekar att det under de senaste 70 åren förekommit ett halvt dussin resningsfall som snabbats på på grund av att journalister tagit sig an ärendena.

– Statsmakten själv har inte lagt sig i den saken. Utan journalisterna skulle vi inte haft några resningar, säger han och tillägger att i de fall då staten begär resning är det till den tilltalades nackdel.

Kalamarksmordet

”Vittne saknar trovärdighet”

En av de som följt Kaj Linnas fall från start är Dagens Nyheters reporter Stefan Lisinski. Han menar att åtalet är svagt, sedan ett huvudvittne omvärderats.

– Hela åtalet byggde på det här vittnet. Det vittnet visar sig nu inte vara trovärdigt. Dessutom är det ju nästan så att han har ett alibi. Det är i all fall svårt att få ihop att han skulle ha varit på brottsplatsen.

”Tagit lång tid”

Stefan Lisinski menar att det är mycket svårt att få resning i en dom som vunnit laga kraft. Men han tillägger också att i fallet Kaj linna så är frågorna i diskussionen kring resning desamma nu som för tio år sedan: att vittnet inte var trovärdigt visste man redan då.

– Det är lite sorgligt att det har tagit så lång tid.

Om Kaj Linna förklaras oskyldig väntas han få 15-20 miljoner kronor i skadestånd, enligt Leif GW Persson.

Läs mer: Kalamarksmordet: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet