Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför Luleå kommun uppmuntrar familjer till att leva bilfritt under tre månader. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tre familjer ska prova leva bilfritt i tre månader

Uppdaterad
Publicerad

Tre familjer i Luleå ska under tre månader ställa undan bilen och istället ta bussen, tåget, cykeln eller till fots ta sig fram i projektet ”Mobil utan bil” som pågår mellan 15 januari till 15 april.

De tre familjerna som har antagit utmaningen att leva bilfritt i tre månader har olika förutsättningar för att klara av att leva utan sin bil. Familjerna utrustas med hjälm och cyklar med tillhörande vinterdäck.

Tillgång till olika färdmedel

Under projekttiden kommer de prova på att samåka men även ha tillgång till busskort, tågpendlarkort samt ellastcykel och vanlig elcykel Deltagarna i projektet kommer även att ha gemensamma träffar, skriva resedagbok och svara på utvärderingsenkäter om deras resvanor före och efter projekttiden.

Arbetar för en grön stad

Luleå Kommun arbetar aktivt för att vara en attraktiv och grön stad med minskad biltrafik, förbättrad luftkvalité och ökat utrymme för grönytor, gående, cyklister och kollektivtrafik. I Luleå görs 46 % av resorna under 4 kilometer med bil, även när det gäller de allra kortaste resorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer