Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Anders Nystedt, smittskyddsläkaren i Norrbotten, reagera på trånga liftköer i bland annat Riksgränsen. Foto: SVT/Privat

Trång liftkö får smittskyddsläkaren i Norrbotten att reagera

Publicerad

En bild som SVT Norrbotten nyligen publicerade på en liftkö i Riksgränsen får smittskyddsläkaren Anders Nystedt att reagera. Det framkom efter dagens presskonferens som regionen kallat till. Samtidigt är det i Gällivare och Kiruna kommun som covid-19-läget är som värst just nu.

Under regionens presskonferens framkom att situationen när det gäller covid-19 är som mest ansträngd i Gällivare och Kiruna.

– I Kiruna är en stor del av smittspridningen uppe i fjällmiljöerna. Det har varit ganska stora utbrott bland säsongsanställd personal på vissa enheter. Och sedan är det när man träffats i stugor eller i husvagnar det blir små utbrott.

I Gällivare råder det samhällssmitta och ser annorlunda ut.

– Det är lite mer allmänt spritt men ser bättre ut nu än under förra veckan. Men det gäller att gällivareborna precis som i somras verkligen hukar sig nu så att man inte får den här stora smittspridningen.

Reagerar på trånga liftköer

Under gårdagen publicerade SVT en bild på en liftkö i Riksgränsen som en fjällbesökare beskrev som trång.

– Jag har också sett bilden och man står för nära varandra. Dessutom är man kanske lite andfådd efter några åk i backen. Och det är via utandningsluften det här viruset sprids, säger Anders Nystedt.

Och rådet? Det gamla vanliga.

– Det är att hålla avståndet, så enkelt är det. Man kommer inte fortare fram i kön bara för att man står alldeles uti varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet