Foto: svt

Åtalade kvinnan erkänner – tömde flera konton

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången har startat mot den kvinna som är misstänkts för att ha förskingrat flera miljoner från många av Jokkmokks föreningar.

– Äntligen. Nu kan vi gå vidare.

Så säger Christer Högström, ordförande Föreningsalliansen i Jokkmokk om att rättegången nu drar igång. Han uppger att kansliet tillsvidare kommer att stänga.

– Likviditeten är ju noll och ingenting, säger han.

Enligt SVT:s reporter på plats är det en handfull personer som sitter med på rättegången.

– Den åtalade tittar aldrig mot publiken eller målsägande, säger Erica Sundén, reporter på plats.

Kvinnan erkänner samtliga punkter och går med på alla skadeståndskrav. När hennes advokat beskriver det som hänt börjar kvinnan gråta. Advokaten läser upp utdrag ur de hundratals meddelanden som skickats mellan henne och mannen i Umeå.

Hoppas få tillbaka pengarna

När advokaten frågar en av de drabbade om han har hopp om att få tillbaka sina pengar, svarar han att ha hoppas på det eftersom det handlar om stora summor.

Den åtalade kvinnan säger att hon hon tömt sitt eget konto, sin sambos och ett företags. I mitten av februari tar hon själv ett lån.

– När de ska ha in 100 000 säger jag, ”jag kan inte.” Till slut försöker jag låna pengar av min brorson som säger nej.

Hon pratar med mannen i Umeå som säger att det inte blir något avslut om de inte får in pengarna. Den åtalade säger att hon gjort uttag för att betala tillbaka.

– Men det blir inget slut på det.

Varför gjorde du det här?

– Jag ville bara få tillbaka pengarna, säger kvinnan.

Detta har hänt

I mars förra året slogs i stort sett hela Jokkmokks föreningsliv i spillror när drygt två miljoner kronor stals från totalt tio föreningars konton. Bland annat tvingades basketen att lägga ner och ridklubben kunde inte betala för löner och hästfoder.

Kvinnan som stal pengarna behöll dem inte utan skickade vidare dem till en man i Umeå som lovade att mångdubbla dem om hon satte in dem på olika konton som han berättade till henne om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.