Linnea Lundkvist var redo för stormen och hade bunkrat upp med mat. Foto: privat

Linnea Lundkvist i Vassijaure var insnöad: ”Jag hade bunkrat upp med mat”

Uppdaterad
Publicerad

Linnea Lundkvist var insnöad i fritidshuset i Vassijaure hela helgen fram till tisdagen när stora mängder snö kom och E10:an stängdes av.

– Jag brukar ta skotern när vägen är avstängd, men nu blåste det lite väl mycket. Jag hade bunkrat upp med mat och var redo för stormen, säger hon.

När vägen är stängd och det blåser rejält tar hon sig inte ens till närmsta affär. Vanligtvis tar hon skotern till Katterjåkk om hon måste handla, men denna gång var det inget alternativ. Redan under lördagskvällen började det storma och stora mängder snö föll.

– Att det kommer en sån här storm är inget ovanligt. Jag blev mest överraskad att det kom tidigt i år. Det gäller att vara förberedd, hålla koll på väderprognosen och se till att man har tillräckligt med mat hemma. Jag hörde att de har mätt 150 centimeter snödjup i Katterjåkk. Jag älskar snö så jag tycker det bara det är härligt, säger Linnea Lundkvist.

Snö upp till midjan

Hon vistas i fritidshuset i Vassijaure så ofta hon kan. I helgen har hon fått hålla sig inne när hon inte gått ut för att skotta kring dörren och skotern, för att inte bli helt insnöad. Hon berättar att det under tisdagen var många lastbilar och bilar som stod vid vägbommen i Björkliden och väntade på att vägen skulle öppna.

– Jag förstår att de var tvungna att stänga vägen. När jag var där igår hade jag snö upp till midjan, jag kan tänka mig att de som inte är vana tycker det är läskigt när det kommer sådana mängder snö.

Det har drivit ihop stora snömängder på och runt husen. Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.