Arkivbild. Foto: TT

LISTA: Så mycket tjänar Talgas vd jämfört med andra gruvdirektörer

Publicerad

Talga resources vd Mark Thompson ligger högt bland bolagen som hoppas komma i gång med gruvbrytning i Norrbotten. Hans ersättning ligger dock en bit under vd-arna för de etablerade gruvjättarna Boliden och LKAB.

Här är en jämförelse mellan vd-löner i de största gruv- och mineralbolagen i Norrbotten.

Talga resources

Bolaget har 27 undersökningstillstånd i Norrbotten och har offentliggjort planer på en grafitgruva utanför Vittangi och en förädlingsanläggning i Luleå.

Vd Mark Thompson hade 2019 en ersättning med lön, förmåner, pensionsersättning på 3,1 miljoner kronor.

Sunstone minerals

Hette tidigare Avalon minerals och ägde fram tills för ett år sedan bland annat rättigheterna att bryta koppar i Viscaria strax utanför Kiruna. Bolaget sålde rättigheterna för 40 miljoner i kontanter och ett stort antal aktier. Bolaget äger också en guld-koppar-fyndighet i Ecuador. Vd Malcolm Norris hade 2018 ersättningar i form av lön, bonus, pensionsersättningar och optioner, på 3,9 miljoner kronor.

Copperstone resources

Det svenskregistrerade bolaget vill starta kopparbrytning i Viscaria. Avgående vd Chris McKnight hade en årslön på 1,2 miljoner kronor enligt 2018 års bokslut.

Beowulf mining

Är ett brittiskt bolag som bland annat vill öppna en järnmalmsgruva i Kallak utanför Jokkmokk. Tillgångar finns även i Finland. Vd Kurt Budge hade 2018 en lön på 1,9 miljoner kronor, inklusive förmåner och pensionsersättningar.

Kaunis Iron

Har inte specificerat lön för vd i sin senaste årsredovisning 2018. Bolaget inledde sin verksamhet under året.

LKAB

Är en statlig koncern som driver gruvor och förädlingsverk i Kiruna, Malmberget och Svappavara. Vd Jan Moström hade 2018 en lön samt ersättningar på 7,2 miljoner kronor.

Boliden

Är ett börsnoterat företag med gruvor och smältverk, med verksamhet i Aitik utanför Gällivare samt även i övriga Sverige, Norge, Finland och Irland. Bolaget bytte vd under 2018. Lennart Evrell hade 2017 en lön och andra ersättningar på 13,7 miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet