Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hur Kirunas nya lösning med korttidskontrakt fungerar i verkligheten. Foto: Thommy Johansson/SVT

Kirunas bostadsmarknad lättar upp – 50 lägenheter hyrs ut kortsiktigt

Publicerad

En nyinflyttad Kirunabo kan få vänta upp till nio år på att få hyra en lägenhet av Kirunabostäder. Men nu lättar den tuffa bostadsmarknaden upp då 50 lägenheter hyrs ut kortsiktigt.

Nu har Kirunabor börjat flytta in till de första nya bostäderna i Kirunas nya centrum. Detta innebär att 50 lägenheter i dagens centrum blir lediga.

Istället för att dessa lägenheter ska stå tomma hyr Kirunabostäder ut dem på korttidskontrakt. Kontraktet innebär att hyresgästen måste flytta senast december 2022.

– Det är svårt att få en lägenhet i Kiruna om man inte har stått länge i bostadskön, så självklart ser vi att de här korttidskontrakten är en möjlighet för till exempel inflyttade att få en lägenhet, säger Amanda Stålnacke, marknadschef på Kirunabostäder. 

Först till kvarn gäller på vart fjärde kontrakt

I normala fall är det en kötid på åtta till nio år för en lägenhet i Kirunabostäders bestånd. Det tillfälliga tillskottet på bostadsmarknaden är alltså väldigt välkommet.

– Vi hyr ut var fjärde korttidskontrakt genom först till kvarn, då kan du i princip ha stått i bostadskön endast i tre dagar men ändå ha en möjlighet att få en lägenhet, säger Amanda Stålnacke, marknadschef på Kirunabostäder. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet