”Som trans- och hbtq-person har jag alltid fått höra att jag är syndig”, säger Liv Wegblad om sin sympati för den fallne ängeln Lucifer. Foto: Manu Fernandez AP, privat

Liv vill heta Lucifer – men Skatteverket säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Liv Wegblad, 21 år, i Öjebyn ansökte om att få byta namn till Eivind Niwrian Lucifer Wegblad – men Skatteverket säger nej. De menar att Livs nya andranamn Lucifer kan väcka anstöt.

Enligt viss kristen tradition är Lucifer den ängeln som står närmast gud, även kallad ljusbringaren. När gud skapade människan och krävde att alla änglar ska lyda under dem, vägrade Lucifer och gjorde uppror – vilket ledde till att han kastades ut från himlen.

Varför Liv Wegblad vill byta namn till Eivind Niwrian Lucifer Wegblad handlar enligt honom själv bland annat om en fascination och sympati för ängeln Lucifer.

– Som trans- och hbtq-person har jag alltid fått höra att jag är syndig. Men jag tycker också att det är ett väldigt fint namn.

”Förstår att det kan vara stötande”

I vissa tolkningar av kristna texter har Lucifer blivit likställd med Satan – och på grund av att namnet är starkt sammankopplat med Satan och djävulen så menar Skatteverket att namnbytet kan väcka anstöt.

– Jag förstår att det kan vara stötande, men då skulle ju ingen få heta det.

Kommer att överklaga beslutet

Enligt Skatteverkets egna siffror har 120 svenskar förnamnet Lucifer.

– Det finns ju flera som har namn från den fornordiska mytologin, och andra änglar som ses som onda, säger Liv Wegblad.

Och han ger inte upp:

– Jag kommer överklaga Skatteverkets beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer