Stress, sömn, missbruk och dåliga matvanor är några av problemen som livsstilsmottagningen i Piteå hjälper till med. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Norrbotten har öppnat sin första livsstilsmottagning: ”Många har kraftig övervikt”

Uppdaterad
Publicerad

På Piteå hälsocentral har man nyligen öppnat ett livsstilsmottagning där man kan få hjälp med olika problem i livet. Det kan vara allt från, stress, dålig sömn, missbruk och dåliga matvanor.

Det är länets första livsstilsmottagning som drivs i regionens regi. Den öppnade i dagarna vid Piteå hälsocentral och det är sjuksköterskorna Marie-Louise Hedlund Granström och Kajsa Westerberg som guidar dig rätt på mottagningen.

– Det är en mottagning som vi under en längre tid har sett ett behov av. Många har en kraftig övervikt, en del  kraftig fetma till och med, och dom har redan en befäst diabetes eller på gränsen att utveckla diabetes, säger Marie-Louise Hedlund Granström.

”Patienten gör jobbet – vi har verktygen”

Meningen är inte att man redan ska ha gjort klart sin förändring utan det är under processens gång som personalen på mottagningen finns till för att hjälpa och stötta.

– Det är viktigt att patienten förstår att arbetet ligger hos dom men att vi sitter med verktygslådan, säger Marie-Louise Hedlund Granström.

Marie-Louise Hedlund Granström är koordinator på den nya livsstilsmottagningen vid Piteå hälsocentral. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.