LKAB redovisar en rekordproduktion för början av 2018. Foto: SVT

LKAB om bråket: ”Det kan leda till varsel”

Uppdaterad
Publicerad

Detaljplanebråket i Kiruna kan pågå tills efter valet och LKAB-ledningen är orolig över att frågan politiserats – och menar att det kan leda till varsel om uppsägningar.

På måndagen behandlade kommunstyrelsen i Kiruna detaljplanen för den tredje etappen i samhällsomvandlingen, den så kallade gruvstadsparken.

Bytte sida

Kommunledningen hade bestämt sig för att godkänna planen, men socialdemokraten Roger Suup gick mot sitt parti och med oppositionen och då slutade det med återremiss med röstsiffrorna 8-7.

Den här gången var motiveringen att det saknas skyddsrum.

Och enligt uppgift finns det starka krafter inom kommunpolitiken i Kiruna som vill dra frågan i långbänk tills efter valet med hjälp av nya beslut om återremisser.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Roger Suup för en kommentar till varför han bytte sida, men han har inte varit anträffbar.

Kan bli uppsägningar

LKAB:s vd Jan Moström var med under mötet i kommunstyrelsen och han har flera gånger sagt att det kan leda till varsel om uppsägningar om detaljplanen dras i långbänk.

Och förklaringen till det är att produktionen påverkas om det inte finns någon plan och det skulle också inneböra en ökad risk att LKAB skulle överskrida miljövillkoren.

Men Jan Moström låter i dag hälsa att han inte vill uttala sig mer i dag eftersom han vill analysera det kommunala beslutet ordentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.