Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om det finns intresse så kommer det byggas fler” – hör Linus Niva om hur LKAB ska erbjuda bostadsrätter till de som tvingas flytta i Kiruna. Foto: SVT

LKAB köper lägenheter till de som tvingas flytta i Kiruna

Publicerad

Gruvbolaget LKAB ska för första gången köpa och erbjuda bostadsrätter till boende som tvingas flytta från avvecklingsområden i Kiruna.

Det hela handlar om att LKAB ska köpa hälften av de 66 bostadsrätter som Riksbyggen ska bygga i Kiruna. Dessa lägenheter ska de sedan erbjuda till bostadsrättsägare som berörs av samhällsomvandlingen.

Totalt är det 895 bostadsrätter som berörs av stadsomvandlingen. Erbjudandet gäller dock enbart de dryga 400 bostadsrätter som gruvbolaget köpt ut efter juni 2022.

Samma prislapp

Prislappen på de nya lägenheterna kommer vara densamma som ersättningen gruvbolaget betalar för de gamla.

– Syftet är att kunna erbjuda bostadsrätter till de vi förvärvar av inom avvecklingsområdet, därmed säkerställer vi att det byggs bostadsrätter i Kiruna, säger Linus Niva, avdelningschef samhällsomvandlingen i Kiruna.

Hör Linus Niva berätta om erbjudandet – och svara på om de 33 lägenheterna kommer räcka i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.