Foto: SVT

Kirunas gruppledare kräver: ”LKAB ska bygga det nya sjukhuset”

Publicerad

Alla politiska gruppledare i Kiruna fullmäktige uppmanar nu Region Norrbotten att inte acceptera ett ersättningsbelopp för kommunens sjukhus.

– LKAB ska bygga sjukhuset. Nyckel mot nyckel gäller, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Förhandlingar pågår mellan LKAB och region Norrbotten om hur gruvkoncernen ska ersätta Kiruna sjukhus, som måste rivas på grund av framtida sprickbildningar.

Kirunas politiska gruppledare känner en stor oro inför vad som skulle kunna hända om resultatet skulle bli ett ersättningsbelopp för byggnaden.

”Enorm ekonomisk risk”

I ett upprop till region Norrbotten skriver Kirunapolitikerna så här:

”Det finns en nationell erfarenhet av betydande budgetöverskridanden när nya sjukhus byggs. Kostnaden för nya Karolinska gick från 14 till 22 miljarder kronor. Tydligen är det väldigt svårt att i förväg beräkna kostnaden för sjukhusbyggen. Det kan lätt bli dyrare än planerat.”

”Om regionen i förhandlingarna med LKAB väljer ett ersättningsbelopp för Kiruna sjukhus för att sedan bygga upp ett nytt sjukhus innebär det att regionen axlar en enorm ekonomisk risk.  Om den ersättning man får inte räcker till för att bygga det nya sjukhuset måste man täcka upp med norrbottningarnas gemensamma skattemedel.”

– Region Norrbotten har redan en ansträngd ekonomi och skattebetalarna i länet ska inte drabbas av skador som orsakas av gruvbrytning. Det ska betalas av gruvbolaget, säger kommunalrådet Gunnar Selberg och de andra gruppledarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet