LKAB ska driva pelletsverk med bioolja

Uppdaterad
Publicerad

LKAB ska från och med nästa år driva ett av sina pelletsverk i Malmberget med bioolja. Och nere i Svartöberget i Luleå kan det i framtiden komma att lagras – vätgas.

Hybrit håller ju på att bygga upp en pilotanläggning för koldioxidfri framställning av järn. Förra våren togs första spadtaget med hjälp av bland annat statsminister och miljöminister.

Nu håller anläggningen på att ta form. Här ska man från nästa sommar ta fram järn i en takt av ett ton per timme, men hjälp av egenproducerad fossilfri vätgas. Smältförsök ska sen ske i Swerims ljusbågeugn.

Tidigare i maj mottog Hybrit Naturvårdsverkets miljömålspris i klassen Mod och tempo. Hybrit är ett bolag som drivs av SSAB, LKAB och Vattenfall.

Målet är fossilfri järnframställning

SSAB står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp, men LKAB släpper också ut en del.

– Ja, vi släpper ut ungefär 600 000 ton, dvs ungefär en tiondel av vad SSAB släpper ut, säger Markus Petäjäniemi, direktör för teknik/ processutveckling på LKAB.

Och för att målet med fossilfri järnframställning ska uppfyllas så krävs att alla delar ställer om till koldioxidfritt.

LKAB satsar på bioolja

Hos LKAB i Malmberget påbörjas nu ett försök till fossilfri framställning av pellets. Ett av pelletsverken ska om ett år drivas med bioolja, istället för brännolja. Till exempel skulle det kunna handla om att köpa tallbecksolja från Piteå, men det är ingenting klart. En utmaning kan komma att bli tillgången på bioolja. 

– Vi har varit i kontakt med leverantörer av bioolja och det finns begränsningar i tillgången, sen om utbudet kommer att växa i takt med marknadens behov återstår att se. Det kan man ju hoppas på, säger Markus Petäjäniemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.