LKAB gör miljardförlust

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget LKAB gjorde en förlust på 1,7 miljarder för helåret 2016. Framför allt tyngde nedskrivningen av dagbrottsgruvan Mertainen medan själva gruvverksamheten gick plus.

Det så kallade underliggande rörelseresultatet blev ett plus på 1,6 miljarder kronor. Gruvorna går med andra ord ganska bra.

LKAB producerade och levererade mer järnmalm än föregående år och slog nytt rekord i pelletsproduktion, och har dessutom lyckats sänka kostnaderna.

Men i december beslutade LKAB att lägga gruvan Mertainen utanför Svappavaara i malpåse trots att den ännu inte har tagit i full drift. Det medförde att man skrev ned värdet på gruvan med 1,2 miljarder och det ger ett avtryck i bokslutet som presenterades under onsdagseftermiddagen.

Kostnader för samhällsomvandlingen

Dessutom har LKAB gjort stora avsättningar till samhällsomvandlingarna i Kiruna och Malmberget på nästan lika mycket. Det innebär att rörelseresultatet för helåret 2016 uppgick till  minus 1,7 miljarder.

Under 2016 har malmpriserna stigit från bottennivåer på omkring 35 dollar per ton till att nu ligga över 80 dollar per ton. Men LKAB förväntade sig inte den ökningen utan har till stora delar sålt malmen till ett på förhand bestämt pris som har legat under snittpriserna för helåret.

”Bästa produktionsåret”

LKAB gör så kallade terminssäkringar för att dämpa effekterna av pris- och valutaförändringar på marknaden. De gjordes alltså vid de lägre prisnivåer som rådde i början av  2016.

– 2016 var vårt bästa produktions- och leveransår på mycket länge. Vi har under året gjort flera operativa framsteg med ökad produktion, effektivitet och sänkta kostnader. Resultatet tyngs av engångsposter men rensat för dessa ser vi förbättringar även i det underliggande resultatet, säger LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.