Lockar med grupptalan mot Northland

Uppdaterad
Publicerad

En kanadensisk advokat vill ha med sig fler aktieägare i en grupptalan mot det krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources, som befinner sig i rekonstruktion och har stoppat gruvbrytningen i Pajala.

Advokaten, John Foreman, vädjar via nätmäklaren Avanzas sparekonom Claes Hemberg om att aktieägare som gjort förluster på Northland-aktier köpta före den 23 januari 2013 ska höra av sig och bemyndiga honom att föra deras talan.

Enligt advokaten har Northland omfattande tillgångar trots att det är utsatt för hård press och verksamheten ligger nere.

Northlandkris

Ackordsförslag ligger, förlängd rekonstruktion

Det har snart gått två år sedan Northland avslöjades med miljardhål i budgeten. Bland deltagarna i stödpaketet som räddade bolaget därefter fanns statliga LKAB, Folksam, Peab och Metso.

Men trots att Northland lyckades undvika konkurs med nya lån och kapitaltillskott våren 2013 har man inte kunnat nå lönsamhet och täcka kostnaderna för nödvändiga investeringar.

Northland, som i höst sagt upp så gott som alla anställda, presenterade i förra veckan ett så kallat ackordsförslag där stora fordringsägare skulle få nöja sig med 25 procent av fordran eller skjuta upp betalningen till 2022.

Den pågående rekonstruktionen har nyligen förlängts av Luleå tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkris

Mer i ämnet