Gruvbolagets besked: ”Vi stämmer inte regeringen i nuläget”

Publicerad

Gruvbolaget Beowulf kommer i nuläget inte att stämma staten på grund av att ett beslut om gruvbrytning i Kallak i Jokkmokks kommun dragit ut på tiden.

Det beslutade man vid sitt styrelsemöte i Stockholm under onsdagen.

– Det har felrapporterats att vi skulle stämma den svenska regeringen. Alla alternativ finns kvar på bordet men men vi har vid dagens styrelsemöte beslutat att i nuläget inte stämma regeringen, säger Beowulfs vd Kurt Budge.

Väntar på beslutet

Gruvbolaget har sedan undersökningstillståndet beviljades 2006 arbetat och investerat för att få tillstånd en gruva i Kallak, cirka fyra mil från Jokkmokk. Länsstyrelsen har tidigare sagt nej till brytning och nu ligger ärendet på regeringens bord.

Men ett beslut har dröjt alldeles för länge, menar bolaget som anser att man gjort allt rätt under processen och att ett beslut måste tas snarast av regeringen.

– Efter allt arbete och alla investeringar vi gjort, att då säga nej är absolut löjligt. Och ett nej skulle skada Sveriges rykte som ett land dit gruvnäringen kommer för att investera, menar Kurt Budge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet