Lokala jägare efterlyser samtal om jakträtten

Publicerad

Kirunabon Mats Haapaniemi ser Girjas rättsprocess mot staten som en provokation. Han vill hellre se samtal och samförståndslösningar mellan samebyarna och jaktföreningar.

Jakt i alla former, hunduppfödning och jaktprov är Mats Haapaniemis stora intressen. Han är också styrelseledamot och viltvårdsansvarig i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening som företräder omkring 2 500 medlemmar.

– Friluftslivet och jakten är en av de stora orsakerna till att jag bor häruppe, säger han.

Renskötseln

Rätten till jakt och fiske har också blivit en laddad fråga mellan jaktintresserade ortsbor och samebyar. Mats Haapaniemi anser att samebyarna flyttar fram sina positioner, bland annat genom att begära jaktavlysningar av allt större områden hos länsstyrelsen. Samebyarna framhåller att avlysningarna enbart handlar om att freda renskötseln.

”En ren provokation”

Mats Haapaniemi ser också Girjas rättsprocess mot staten som en positionering.

– Jag ser det som en ren provokation, säger han.

Han hade hellre önskat att lokala jägarintressen och samebyarna kunde komma överens om jakten genom samförståndslösningar.

Hör Mats Haapaniemi i klippet. Där hör ni också repliken från Girjas sameby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet