Hans Andersson, rekonstruktör och Ann-Catrin Fredriksson, kommunjurist Kiruna kommun Foto: SVT

Lösning måste fram inom tre månader

Publicerad

Tingsrätten beslutade att rekonstruktionen ska fortsätta för den skuldtyngda bostadsrättsföreningen Karlavagnen i Kiruna. Rekonstruktören och lånegivaren Kiruna kommun har därmed tre månader på sig att hitta en lösning.

Det första inledande mötet vid Gällivare tingsrätt var över på dryga tio minuter. Enligt den utsedde rekonstrunstruktören Hans Andersson är det inte ovanligt att det första mötet blir kort.

–Det handlar om att borgenören som har fordringarna ges möjlighet att ställa frågor kring rekonstruktionen. Och har man inte så många frågor så blir det ett kort möte, säger han.

Hur illa ute är föreningen idag?

–När det gäller den dagliga verksamheten är det inget bekymmer. Föreningen har pengar att betala sina löpande kostnader. Det som är problemet är den skuld som finns mot Kiruna kommun på drygt 30 miljoner och den har föreningen inte förmåga att hantera.

”Påstådda skulden”

I skrivelser till kommunen har bostadsrättsrättsföreningen Karlavagnen talat i termer om den ”påstådda skulden” från Kiruna kommun. Både rekonstruktören och kommunen arbetar dock vidare utifrån föresatsen att skulden verkligen existerar.

–Om vi kommer in på frågor om skuldens vara eller icke vara så får det lösas i ett annat sammanhang än en rekonstruktion, säger Ann-Catrin Fredriksson, kommunjurist vid Kiruna kommun.

Så ni jobbar utifrån att 29 miljoner ska in till kommunkassan på ett eller annat sätt?

–Nej, vi jobbar utifrån att det finns en skuld och att vi är beredd att föra ett samtal om hur skulden ska regleras och om det finns utrymme för eftergifter i någon form.

Har man som kommun mindre möjligheter att komma fram till en uppgörelse jämfört med en privat fordringsägare?

–Så är det. Vi kan inte som kommun efterge det vi är skyldig att kräva in. Däremor får vi göra affärsmässiga överväganden som i slutänden ska gynna kommunen och skattebetalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer