Här är Sveriges största dansande robot

Uppdaterad
Publicerad

På Luleå Tekniska Universitet har man kommit långt i satsningen på Artificiell Intelligens, något som både företag och privatpersoner kan få stor nytta av i framtiden.

De ser ut som förvuxna myggor men det är i själva verket små drönare som kan användas i trånga utrymmen men också till exempel efter sprängningar i gruvor.

– Dom kan skickas in för att kolla hur det ser ut innan man skickar in personal, säger forskaren George Nikolakopoulos. Det gör ju gruvarbetet mycket säkrare.

Dansande robot

En annan grej är en robot som faktiskt kan dansa. Åtminstone med överdelen och med hjälp av en danspartner. I en video som forskarna på universitetet har spelat in kan man se roboten göra samma rörelser och i samma takt som en gymnastikklädd kvinna.

– Vi kan styra roboten så att den följer kvinnans rörelser, säger George Nikolakopoulos.

”Vi är världsledande”

Sedan ett halvår tillbaka samarbetar man med amerikanska rymdflygstyrelsen NASA och det är bara två universitet till i Europa som har ett sånt här projekt.

– Vi är världsledande, säger George Nikolakopoulos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.