Foto: SVT

LTU hoppas fortfarande på en testgruva

Publicerad

Luleå tekniska universitet jobbar vidare för att gruvan i Kaunisvaara även ska innehålla en så kallad testbädd. En forskningsverksamhet för att testa alltifrån tågbromsar till sprängtekniker och miljöåtgärder.

Gruvan i Kaunisvaara börjar långsamt ge ifrån sig små livstecken igen. De nya ägarna försöker rekrytera personer till nyckelpositionerna och förhoppningen är att vara igång med verksamheten till sommaren.

Parallellt jobbar Luleå tekniska universitet (LTU) med en fördjupad studie om möjligheterna till forskningsverksamhet i gruvan.

– Den studien ska undersöka möjligheterna till en testgruva. Vilken typ av forskning som skulle kunna bedrivas men även möjlig finansiering, säger Erik Höglund som är tillförordnad rektor på LTU och som är den som driver projektet för universitets del.

Gruvan 25 mil från universitetet

Att testgruvan skulle ligga nästan 25 mil från själva universitet tycker inte Erik Hedlund är ett problem.

– Det finns fina vägar och infrastrukturen är bra, det är inga problem.

Den typ av forskning som de hittills tänkt sig kunna funka är olika sprängtekniker och utvinning av olika mineral som finns i restprodukterna i en gruva. Men också hållbarheten på helt andra saker som till exempel hur tågbromsar på höghastighetståg fungerar i arktiskt klimat.

Regeringen har sagt att de kan erbjuda 100 miljoner för att hjälpa till att få igång testverksamheten. Först om ett år räknar universitet med att fatta ett definitivt beslut om testgruvan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer