En student har blivit avstängd efter fusk. Foto: SVT/Arkiv

LTU läxar upp fuskande studenter

Uppdaterad
Publicerad

Studenter vid Luleå tekniska universitet har fått en disciplinpåföljd sedan de avslöjats med att fuska.

Det är universitetets disciplinnämnd som tagit emot en anmälan avseende försök till vilseledande i samband med en projektrapport inlämnad i januari tidigare i år.

Studenterna skulle arbeta med ett projektarbete i grupper om tre personer. De två studenter som anmälts till disciplinnämnden tillhörde samma grupp och fusket avslöjades av den tredje studenten i gruppen. Istället för att samla in enkätsvar ska de själva ha fabricerat enkätsvar tillhörande en projektrapport som lämnats in för examination.

Den ena studenter förnekar att han ska ha fabricerat de enkätsvar han samlat in och menar att den tredje medlemmen i gruppen kommit med falska anklagelser. Den andra studenten erkänner dock att han fabricerat drygt hälften av enkäterna.

Stängs av

Studenten som erkänt fusket stängs av från skolan från den 9 maj till den 20 juni 2018. Den student som förnekat att han fabricerat sina enkäter har redovisat sina enkätsvar för disciplinnämnden som därför valde att avskriva honom från anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.