Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lions i Piteå om Luciabristen

Luciatåget i Piteå ställs in – för få är intresserade

Uppdaterad
Publicerad

Lions i Piteå tvingas ställa in sitt luciatåg i år. Orsaken är svagt intresse för att medverka så nu tvingas man till nya grepp inför nästa år.

Vi träffar några av medlemmarna i Lions i Piteå när de slår in nästa års kalendrar som säljs och där behållningen oavkortat går till forskning om skelleftesjukan.

Den goda stämningen dämpas något av det faktum att årets lucia är inställd.

– Dom flesta åren har vi haft tio till 15 luciakandidater. Men de senaste åren har vi sett en betydlig minskning av ansökningar, säger Christer Olsson, Lions Piteå.

Förändring

Christer Olsson berättar att Lions i hela landet har samma problem. I Piteå har man ändrat konceptet från att rösta på ett antal kandidater till att välja ut ett antal som fått vara med på en kröning och där Lions lottat vem som utses till Lucia. Men det har inte löst problemet.

– Förut var det farmor och mormor som velat att barnbarnet ska vara med. Men nu är det kanske inte lika vanligt.

Samarbete

Inför nästa år ska Lions i Piteå hitta samarbetspartners för att med deras hjälp ha ett luciatåg.

SVT rapporterade · Varför vill ingen längre gå i luciatåg – vad tror du?

13.38
Luciatåg finns fortfarande.

13.38
Traditoner i Sverige ska väl föraktas och ses som kränkande.
14.24
Ungdommarna sitter framför datorn hela dagarna.Dessutom alla svenska traditioner kommer att försvinna.
Vart är Sverige på väg?
14.26
Paradoxen är väl att en tradition som inte klarar av att förnya sig dör sotdöden. Sedan, hemska tanke, traditioner kommer och försvinner. Lucia är väl ungefär sekelgammalt, och har inte ändrats nämnvärt under den tiden. Ny "tradition" är Halloween samtidigt som jag tror att Black Friday krossat skyltsöndagen. Sedan är det frågan om hur långt julen kan tänjas ut.
14.48
Det blir ju som en skönhetstävling o det är de flesta av dagens unga inte bekväma med av förståeliga skäl. På de orter det finns musikklasser på skolorna kan ju det leva kvar då det oftast inte ska ske publika omröstningar om vem som ska göra vad. Sen är det ju alltid så att traditioner ändras och ibland försvinner. Det är ju helt normalt, Lucia-firandet i sig är ju ingen urgammal sedvänja.
14.51
Utseendefixeringen i samhället kanske gör att framförallt flickor i tonåren och äldre inte vill utsätta sej för att bli granskade på helsidor i tidningen. De får nog av hot och hat via nätet. Sen kanske man borde göra luciatågen öppna även för killarna. Som Maritha skrev här nedanför så finns ju massor med luciatåg, i skolor, på förskolor osv. Ingen tänker ta våra traditioner. Det är lugnt.
14.59
Tramset med fotoförbud på vissa ställen.
14.59
Ungdomarna idag är "curlade" av sina föräldrar, skiter i alla traditioner!
15.50
Herregud, detta har INGENTING att göra med synen på svenska traditioner eller något konstigt hot mot dessa. Det handlar om den sociala utsatthet bland jämnåriga det innebär att delta, "skönhetstävling" i kombination med bristande självförtroende hos tjejer i målgruppen!
16.26
Lucia har nog spelat ut sin roll bland unga tjejer! De vill inte exponeras och det är ett i tiden mycket klokt beslut.

– Strömbackaskolans estetlinje och Framnäs musikhögskola har egna tåg och vi ska se om de kan hjälpa oss att nå de äldre som är vår målgrupp, berättar Christer Olsson.

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer