Luciatåget i Piteå ställs in – för få är intresserade

Uppdaterad
Publicerad

Lions i Piteå tvingas ställa in sitt luciatåg i år. Orsaken är svagt intresse för att medverka så nu tvingas man till nya grepp inför nästa år.

Vi träffar några av medlemmarna i Lions i Piteå när de slår in nästa års kalendrar som säljs och där behållningen oavkortat går till forskning om skelleftesjukan.

Den goda stämningen dämpas något av det faktum att årets lucia är inställd.

– Dom flesta åren har vi haft tio till 15 luciakandidater. Men de senaste åren har vi sett en betydlig minskning av ansökningar, säger Christer Olsson, Lions Piteå.

Förändring

Christer Olsson berättar att Lions i hela landet har samma problem. I Piteå har man ändrat konceptet från att rösta på ett antal kandidater till att välja ut ett antal som fått vara med på en kröning och där Lions lottat vem som utses till Lucia. Men det har inte löst problemet.

– Förut var det farmor och mormor som velat att barnbarnet ska vara med. Men nu är det kanske inte lika vanligt.

Samarbete

Inför nästa år ska Lions i Piteå hitta samarbetspartners för att med deras hjälp ha ett luciatåg.

– Strömbackaskolans estetlinje och Framnäs musikhögskola har egna tåg och vi ska se om de kan hjälpa oss att nå de äldre som är vår målgrupp, berättar Christer Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.