Ett tiotal personer hade gått och röstat i Örnens matsal i centrala Luleå strax efter att vallokalerna öppnat. Foto: SVT/Linda Jones

Paret Lundberg: ”Rättighet och skyldighet att rösta”

Uppdaterad
Publicerad

I dag går miljontals människor i 28 medlemsländer och röstar i EU-valet 2019. Vallokalerna håller öppet mellan 08.00 till 21.00.

I gymnasieskolan Örnens matsal i Luleå var det tomt och tyst klockan 08:15 på söndagsmorgonen. Enligt två röstmottagare i lokalen hade bara ett tiotal personer kommit och röstat, men då hade lokalerna bara varit öppna i drygt 15 minuter.

Valdeltagare i Luleå: ”Mindre invandring”

Utanför matsalen stötte SVT på ett äldre par. Ingen av dem ville vara med på bild eller uppge sina namn. Men när vi frågade dem om vilka politiska frågor som varit viktiga när de lagt sin röst stannade de upp.

– Mindre invandring, sa kvinnan innan hon gick vidare.

– Vi är lite gammalmodiga, sa mannen.

Valförrättare: ”Valdeltagandet blir lika stort som sist”

I Piteås centrala valkrets jobbar Lennart Jonsson som valförrättare. Han tror att fler personer kommer poströsta än tidigare år.

– Men jag tror valdeltagandet blir lika stort som sist.

Valllokalerna håller öppet mellan klockan 08.00 till 21.00 hela söndagen. Den första indikationen på hur det har gått i valet släpps runt 21.00-tiden och de första preliminära resultaten väntas omkring klockan 23.00.

Följ SVT:s EU-valvaka från klockan 20.00 i SVT1 och i SVT Play. Här kan du så småningom se hur alla EU:s medlemsländer röstar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-VAL NORRBOTTEN 2019

Mer i ämnet