Luleå – den stora förloraren i utjämningssystemet

Publicerad

Näst efter Umeå och Solna blir Luleå kommun den stora förloraren i det kostnadsutjämningssystem som Socialdemokraterna vill införa redan till årsskiftet.

När statsminister Stefan Löfven sommartalade i värmländska Björneborg under söndagen var den stora nyheten att han vill öka på utjämningen mellan kommuner med höga och låga kostnader för bland annat barnomsorg, skola och äldrevård.

– Det är billigare att bedriva vård i Stockholms innerstad jämfört med Jämtland, sa Stefan Löfven till SVT efter talet.

Region Stockholm kommer också att få betala 1,6 miljarder mer till systemet medan Region Norrbotten får mer än 200 miljoner i tillskott. Men för kommunerna ser det annorlunda ut.

Kommunerna som blir nettoinbetalare

Kiruna, Gällivare, Boden, Piteå och Luleå blir nettoinbetalare till systemet där Luleå får den största ökningen på hela 80 miljoner kronor.

I klippet ser ni vad kommunalrådet Lenitha Ericson (S) anser om förslaget som hennes parti vill driva igenom redan till årsskiftet om man får med sig en majoritet i riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer