Spirorna runt urverket är i behov av renovering Foto: SVT

Luleå domkyrkas fasad ska renoveras

Uppdaterad
Publicerad

Det är efter att domkyrkoförsamlingen genomfört en besiktning av domkyrkans fasad samt tegel- och betongdelar som det upptäckts behov av renovering.

Besiktningen visade att tegelfundamenten som bär upp betongspirorna som omger urverket är i behov av åtgärder.

– Vi kommer att åtgärda fundamenten för att säkerställa att de även framöver ska bära upp spirorna på ett säkert sätt, berättar församlingens fastighetsförvaltare Peter Vinsa.

Steg ett i renoveringsarbetet är att ta ned spirorna. Men det är inte bara spirorna som ska tas ned för att kunna åtgärdas, det gäller även Ansgarskorset på den södra sidan av kyrkan. Arbetet ska ske vardagar vecka 45 och under tiden kommer domkyrkan att hållas stängd och domkyrkoplanen vara inhägnad.

Inte första gången kyrkan renoveras

Det är inte första gången som fasaden på domkyrkan renoveras, det har skett vid flera tillfällen. Redan 1921 byttes en del av teglet och 1978 togs spirorna ned, fundamenten murades om och det göts nya spiror. Senaste renoveringen gjordes 2008 – 2009.

Planen för den nu aktuella renoveringen av Luleå domkyrka sträcker sig fram till 2024. Exakt kostnad går inte att se i dagsläget utan först efter att utredningen av renoveringsbehovet är gjord.

– Församlingen kommer givetvis att söka de bidrag som finns för renovering av kulturbyggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.