Kommunala bolaget Luleå Energi köper privat vård: ”Ett vårdpaket Lyx”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bolaget Luleå Energi har upphandlat en privat sjukförsäkring för att de anställda ska kunna undvika Region Norrbottens vårdköer. Kostnaden för bolaget var 812.000 kronor 2019 eller 5.500 kronor per anställd.

– Ett vårdpaket Lyx, säger LO:s Krister Johansson.

Luleå Energi har sedan 2012 betalat mångmiljonbelopp för privat vård för de anställda för att de vid sjukdom eller andra problem ska komma tillbaka till jobbet så fort som möjligt.

Bolaget är kommunens vinstmaskin och redovisade ett överskott på nästan 124 miljoner kronor 2018 och har alltså råd med satsningen på alternativa hälso-och sjukvårdslösningar.

Går förbi vårdkön

Luleå Energis vd Anneli Sjömark menar att den privata sjukförsäkringen är en bra affär för bolaget.

– Visst kostar det pengar, men med tanke på vad vi vinner, som att våra anställda snabbare kommer tillbaka till jobbet efter en sjukdom , så anser jag att det är värt det.  Jag har aldrig hört någon kritisera avtalet, men våra anställda tycker att det här är så bra att de är beredda att förmånsbeskattas för det, säger hon.

Hur går det till?

– Våra anställda ska i första hand söka sig till den allmänna vården, men om de inte  får hjälp där så kan man aktivera den privata sjukförsäkringen och få vård enligt de regler som gäller i avtalet. Då handlar det också om en självrisk på 600 kronor.

”Ett vårdpaket lyx”

Luleå Energi har upphandlat något som heter ”Lifeline access” via Skandia och de anställda får tillgång till sjukvårdsrådgivning, vårdplanering, läkarvård, operationer och sjukhusvård och eftervård, rehabilitering, behandling av fysioterapeut, kiropraktor, naprapat eller dietiist.

Dessutom bekostas resor och logi, psykolog eller psykoterapeut, vård i hemmet efter operation, läkemedel och en second opinion – ytterligare en bedömning av en specialistläkare.

Och det viktigaste av allt – det går snabbt.

”Det är inte okej”

– Det är ett riktigt vårdpaket Lyx, säger LO Norra Sveriges ordförande Krister Johansson som är kompromisslöst kritisk till företeelsen privata sjukförsäkringar.

– Det här är inte okej. Det är ett sätt att undergräva den allmänna välfärden. De bolag som har råd med det tar ingen ansvar för vårt samhällskontrakt eller för jämställdheten. Det här är inte vanligt bland LO:s medlemsgrupper och definitivt inte inom verksamheter som är kvinnodominerade. Vi är motståndare till privata sjukförsäkringar och menar att de egentligen inte ska behövas, säger Krister Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.