En ny cirkulationsplats ska byggas i korsningen Haparandavägen/Banvägen, Midgårdsvägen. (Arkivbild) Foto: Anders Wiklund/TT

Luleå får ny rondell – då stängs vägen av en längre tid

Uppdaterad
Publicerad

En ny rondell byggas i Luleå vilket medför en hel del störningar för trafiken under 2019. Haparandavägen kommer preliminärt att vara avstängd en längre tid.

En ny cirkulationsplats ska byggas i korsningen Haparandavägen/Banvägen, Midgårdsvägen. Den nya rondellen har fått namnet Midgårdsrondellen. Enligt stadsbyggnadsnämnden har det länge upplevts problem med den stora korsningen med köbildningar och farliga möten.

Arbetet planeras så att trafiken ska kunna flyta efter Banvägen/Midgårdsvägen under byggtiden. Däremot kommer Haparandavägen mellan Mjölkuddsrondellen och korsningen Banvägen, Midgårdsvägen att stängas under en period. Preliminärt under april till och med oktober 2019.

–Det går tyvärr inte att göra en så här stor ombyggnation utan att det blir besvärligt för trafikanterna under en tid. Det är en bra lösning för trafiksituationen i korsningen, säger Anja Johansson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden i ett pressmeddelande.

För att trafiken ska löpa smidigare kommer även en så kallad påkörningsfil att anläggas upp på riksväg 97 vid Mjölkuddsrondellen. För gående och cyklister kommer det att bli övergångsställen kring rondellen i varje riktning.

Arbetet med den nya rondellen samordnas med Östra länkens ledningsdragning och byggandet av en ny korsning för den nya brandstationen. Det kommer med andra ord att bli en hel del vägarbeten i området under en tid framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.