Kommunstyrelsens möte idag där besparingsfrågan tas upp på bordet Foto: SVT

Nedskärningarna i Luleå klubbades

Uppdaterad
Publicerad

På kommunstyrelsen i Luleå idag finns förslaget att göra nedskärningar/besparingar på sammanlagt 269 miljoner kronor till 2022. Lägger man till besparingarna inom finansförvaltningen blir den totala nedskärningen 370 miljoner mellan 2019 – 2022.

Mest pengar i verksamheterna föreslås dras in från socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Barn och utbildningsnämnden ska dra in 106 miljoner kronor mellan 2019 – 2022  och socialnämnden minska med 101 miljoner kronor 2019 -  2022.

Inga uppsägningar

Enligt Mikael Lekfalk som lagt förslaget ska barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden inte säga upp personal utan nedskärningarna ska klaras med bland annat digitaliseringar och effektiviseringar.

Skolbesparingar i Luleå

I förslaget talar man också om att bedriva verksamhet i större enheter för att behålla personal och minska lokalytor och kostnader. Verksamheter mot medborgarna ska öka eller i alla fall bibehålla kvalitén men till en lägre kostnad.

Minskade sparkrav

Under måndagseftermiddagen antog kommunstyrelsen nedskärningssförslagen men Socialdemokraterna och Moderaterna minskade sparkraven på  barn- och utbildningsnämnden med 2,5 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet