Ett tiotal anställda i Luleå kommun tog emot varor och tjänster under av ett stort företag som haft avtal med kommunen. För att förhindra att det händer igen införs visselblåsarfunktion på webben. Foto: Nyhetsgrafiken

Luleå kommun inrättar visselblåsarfunktion på webben

Uppdaterad
Publicerad

Luleås kommunledning har nu behandlat korruptionen på stadsbyggnadsförvaltningen och en av åtgärderna är att införa en visselblåsarfunktion på webben. Tanken är att anställda anonymt ska kunna slå larm om oegentligheter.

Det var ett livligt möte i kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen och kommunledningen fick kritik för att ha mörkat frågan och för att inte vilja gå till botten med vad som hänt.

Elektronik och vitvaror

Det är tiotal anställda som tagit emot varor och tjänster under åren 2012 till 2014 av ett stort företag som haft avtal med kommunen.

Misstänkt mutbrott i Luleå kommun

Det handlar om elektronik, vitvaror, TV-apparater hemmabioanläggningar och alkohol. Dessutom har företaget stått för hyran för ett partytält och grävmaskintjänster.

Korruptionen har finansierats genom att företagets anställda i Luleå lagt på mellan 20 och 25 procent på vissa fakturor och kommunen har lidit ekonomiskt skada av det.

Det handlar om minst 463.000 kronor, men kanske så mycket som 897.000 kronor och det är pengar som kommunen ska kräva tillbaka från företaget.

”Helt oacceptabelt”

– Det är i grunden helt oacceptabelt att vi har anställda som gör upp med en entreprenör på det här sättet och skaffar sig själv fördelar som i slutändan belastar skattebetalarna, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S)

– Det är en skrämmande rapport vi fått om de oegentligheter som skett. Det som gör mig mest upprörd är att kommunen väntat i två och ett halvt år på att göra en internutredning, säger gruppledare Jonas Brännberg (RS).

Nu ska kommunen inrätta en visselblåsarfunktion på sin hemsida för att anställda anonymt ska kunna slå larm om oegentligheter som korruption.

– Vi ska upphandla en extern part, en revisionsbyrå eller en advokatbyrå, som sköter den här funktionen utan att behöva diarieföra de uppgifter som kommer in. Dessutom kommer det som hänt säkert att leda till ytterligare konsekvenser och förändringar, säger Niklas Nordström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mutbrott i Luleå kommun

Mer i ämnet