Marit Enbuske, skolchef i Luleå Foto: SVT

Luleå kommun: Kulturskolan måste spara

Uppdaterad
Publicerad

Luleås kulturskola måste spara 20 procent efter årsskiftet och det innebär bland annat större barngrupper och att nästan var fjärde tjänst dras in.

På fredagen lade skolchefen Maarit Enbuske fram förslaget som politikerna nu ska ta ställning till.

Men för att kunna genomföra det måste fullmäktige riva upp den avsiktsförklaring och budgetgaranti som finns om verksamheten.

”Vi tänker nytt”

Enligt skolchefen Maarit Enbuske blir det första steget att uppmana fullmäktige att fatta ett sådant beslut.

– Enligt avsiktsförklaringen ska kulturskolan ha en budget på minst 25 miljoner kronor per år, men om det förändras kommer vi att spara in fem miljoner kronor av verksamheten efter årsskiftet, säger hon.

Enligt förvaltningen kommer tio av 43 tjänster att dras in och det är ännu oklart om det räcker med med pensionsavgångar och omplaceringar eller om det krävs uppsägningar.

– Vi har sparat på många verksamheter, men ingenting på kulturskolan och vi behöver även minska på personalen där. Vi  ska tänka nytt och göra det på ett annat sätt, säger Maarit Enbuske och fortsätter:

– Vår plan är att ha kvar samma innehåll som i dag, men det kan bli andra arbetssätt och större barngrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.