Arkivbild. Luleå kommun ska börja stödköpa svenskt kött. Foto: TT

Luleå kommun stödköper svenskt kött

Publicerad
Luleå kommun ska börja stödköpa svenskt kött.

Torkan slår nämligen hårt mot köttbönderna eftersom det har blivit brist på foder. Många bönder tvingas därför nödslakta sina djur.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) säger att kommunen vill stödja det svenska jordbruket på det här sättet så att bönderna slipper förstöra köttet. Idag kommer 60 procent av Luleå kommuns kött från de svenska bönderna och nu ska mängden öka.

– Vi som kommun vill göra vad vi kan för att stötta våra bönder och undvika att det blir överkapacitet hos slakterierna så att bra mat måste kasseras. Det här ligger också i linje med våra ambitioner att öka andelen närproducerat i skolmaten, säger kommunalråd Niklas Nordström (S) i ett pressmeddelande.

Nuvarande avtalet går ut 2019

Kommunens inköpskontor kommer tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen att hantera det praktiska i dialog med leverantörerna.

– Det avtalet vi nu har med leverantören sträcker sig till november 2019 och inför arbetet med nästa upphandling kommer även då målet vara att prioritera svenskt kött, säger Nordström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer