Luleå lider av kvinnobrist

Publicerad

Luleå har brist på kvinnor i åldrarna 25 till 40 år. Detta visar en rapport som politikerna i Luleå beställt.

Att Norrbotten lider av kvinnorunderskott är känt, Men att också länets största stad, Luleå, gör det visar en ny rapport. Rapporten visar också bristen uppstår när kvinnorna är i 25–års åldern och har avslutat sina studier.

Miljöpartist efterfrågade rapport

Initiativtagare till rapporten, som gjorts av Umeå universitet, är miljöpartisten Lars Nygren. Han menar att kommunen nu måste ta tag i frågan.

– Nu måste man gå vidare och titta på varför Luleå inte är attraktivt för kvinnor i den åldern, säger Lars Nygren, gruppledare (MP) i Luleå.

Viktigt med mål

Rapporten pekar på att Luleå inte har något mål eller någon plan för att bemöta det ökande kvinnorunderskottet i kommunen. Enligt rapportförfattaren Lars Westin är det viktigt att Luleå sätter upp ett mål om att den totala andel kvinnor i kommunen inte ska fortsätta minska.

Målet: 100 000 invånare

Kommunen bör också samarbeta med de närliggande kommunerna för att tillsammans bli mer attraktiva för kvinnor, enligt rapporten. Dessutom bör Luleå sikta på en högre befolkningsökning än vad som finns inskrivet i planerna:

– Forskarna menar att vi bör sätta målet på minst 100 000 invånare i Luleå. Stora städer drar till sig kvinnor. Och städer där det finns många kvinnor drar till sig män men det motsatta gäller inte åt andra hållet, säger Lars Nygren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.