Anders Josefsson (M) Foto: SVT

Luleå: Moderat blir vice kommunalråd ”Det här är helt oprövat i Norrbotten”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna fortsätter att styra Luleå, trots att partiet förlorat den egna majoriteten. Dessutom blir moderaternas gruppledare vice kommunalråd. – Det här är helt oprövat i Norrbotten, säger Anders Josefsson (M).

Socialdemokraterna förlorade nästan var femte väljare i kommunvalet, men kommer ändå att fortsätta att styra kommunen med 24 av 61 mandat.

– Vi har inte egen majoritet och vi måste förhandla och samarbeta med andra partier för att få igenom vår politik, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Får kommunalrådslön

Men en nyhet är att kommunledningen väljer att heltidsarvoderade gruppledaren Anders Josefsson, som även blir andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han får även kommunalrådslön, nästan 70.000 kronor i månaden.

– Det här är helt oprövat i Norrbotten. Jag blir vice kommunalråd och kommer in i den politiska processen tidigare än tidigare och det tycker jag är bra. Luleåpolitiken kommer nog att bli mer stabil, i varje fall när det gäller tillväxt och bostäder, säger Anders Josefsson.

– Det är snarare så att vi i Luleå varit lite efter andra kommuner i den frågan. Det är vanligt i övriga kommun-Sverige att den största oppositionspartiets representant heltidsarvoderas för att få en tydligare roll. Det är ett nytt läge vi har, säger Niklas Nordström.

Talas om ”Socialmoderaterna”

Men det talas redan om att ”socialmoderaterna” tagit över och att de två partierna kommer att driva en gemensam politik med egen majoritet i fullmäktige, 33 av 61 mandat.

– Absolut inte. Så är det inte alls. Vi kommer att föra en kraftfull oppositionspolitik och så kommer det att förbli tills annat meddelas. Vi är intresserade av makt för att kunna genomföra våra förändringar som vi tror är bra för medborgarna i Luleå., säger Anders Josefsson.

   Och inte heller Niklas Nordström köper formuleringen ”Socialmoderater”.

– Så kan man inte säga. Det är socialdemokraterna som styr och det är det viktigaste. Vi utser alla ordföranden och vice ordförande i styrelser och nämnder och lägger egna budgetar. Sen ska vi förhandla med olika partier om det eftersom vi inte har egen majoritet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.