Luleå Hockey/MSSK vid en tidigare match Foto: Bildbyrån

Luleå vill starta ett nationellt hockeygymnasium för tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kan ha ett nationellt hockeygymnaisum för tjejer inom två år. Barn-och utbildningsnämnden har gett gymnasieskolan i uppdrag att ansöka om att få starta utbildningen för flickor.

Elitmiljön med Luleå Hockey och framgången för föreningens damlag i högsta serien bidrar till att locka tjejer till sporten.

Luleå gymnasieskola har sedan tidigare nationellt godkända idrottsutbildningar inom basket, fotboll, ishockey, innebandy och konståkning.

Vill ha det mer jämställt

När det gäller nationell utbildning inom ishockey gäller gymnasieskolans nuvarande tillstånd endast för pojkar, medan de andra idrotterna avser både pojkar och flickor.

– Vi ser det som viktigt ur ett jämlikhetsperspektiv att det blir en jämnare balans mellan pojkar och flickor när det gäller platser inom våra nationella idrottsutbildningar, säger Carina Sammeli (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Sedan vi startade ett lokalt hockeygymnasium för ett par år sedan finns ett starkt ökat intresse för ishockey bland tjejer, säger hon vidare.

Fortsatt satsning från klubben

I dag finns närmaste nationella intagning till hockeygymnasium för flickor i Örnsköldsvik, vilket betyder att flickor från Luleå och övriga delar av länet söker dit.

– Luleå Hockeys fokuserade satsning på dam- och tjejhockey i länet är en av föreningens absolut viktigaste aktiviteter, säger Stefan Enbom, VD Luleå Hockey. Utmaningen är att ge allt bättre förutsättningar för tjejer att spela ishockey. Idrottande på lika villkor i en jämställd förening är den tydliga målsättningen för Luleå Hockey. En nationell idrottsutbildning för tjejer i länet är då mycket viktigt. Det är glädjande att vi verkar i en modern och framsynt kommun som nu ansöker om ett NIU för tjejer.

Går allt vägen så är gymnasieprogrammet i gång höstterminen 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.