Biennalen tar fasta på den mörka årstiden Foto: SVT

Luleåbiennalen åter efter fem år

Uppdaterad
Publicerad

Skandinaviens äldsta konstbiennal återuppstår. Det är Luleåbiennalen som är tillbaka efter att legat nere i fem år.

Tematiskt tar biennalen fasta på den mörka årstiden men mörkret blir också en beskrivning av olika politiska mörker. Bland annat genom att man visar kommunistiska Norrskensflammans tidningshus som brändes ned vintern 1940 och fem människor, varav två barn dödades. Det svenska 1900-talets värsta terrordåd.

– Anledningen till att vi valde att titta på just den här händelsen är att den är tämligen bortglömd i Sveriges historia. Och vi tycker att den bränner till extra mycket idag. Det är en historia vi inte får glömma bort, säger Emily Fahlén, en av kuratorerna för Luleåbiennalen.

Nya verk

Av trettiosju utvalda konstnärer, både internationella och lokala, har åtta ombetts att göra helt nya verk. En av konstnärerna med ett nytt verk skapat för biennalen är Henrik Andersson som i bilder har skildrat området kring militärbasen i Vidsel.

– Jag har följt i fotspåren på Carl Fries, en zoolog som besökte området 1924. Här finns Udtja sameby, det är ett naturreservat och också ett militärt skjutfält, berättar Henrik Andersson.

Elva olika platser

Biennalen kommer att ta plats på elva olika platser i Norrbotten med Luleå Konsthall som största utställningsplats.

– Utställningen har tagits fram i dialog med dom olika platser vi arbetet med. Till exempel Ájttemuseet i Jokkmokk och Nattfestivalen i Korpilombolo där vi gör ett gästspel och Havremagasinet i Boden. Det har varit jättespännande att göra biennalen på det här sättet med en stor geografisk spridning, berättar Emily Fahlén, en av kuratorerna.

Luleåbiennalen öppnar lördagen den 17 november och pågår till och med februari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.