Hör några Luleåbor om vad de tänker om Luleås framtid. Foto: Filip Hannu/SVT

Luleåbor tror på 400 år till – ”Det är lätt att trivas här”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen firade Luleå 400 år som stad med kungligt besök och musik i stadsparken. På plats fanns även Luleåbor som tror på en ljus framtid för staden i norr.

När 400 år skulle firas i Luleå fick det ske under pandemisäkra former med ett visst antal besökare i stadsparken, och platserna gick åt.

Bland firarna fanns Josephine Wänelöf som tror på Luleå även i framtiden.

– Det ser onekligen ljust ut med tanke på vad som händer i hela länet. De kommande 400 åren kommer nog vara lika expansiva.

Vad har fått dig att stanna kvar i Luleå?

– Det är att man har alla möjligheter. Det är en liten hemtrevlig stad men det finns även kultur och idrott. Det är lätt att trivas här, säger Josephine Wänelöf.

”Tror det blir bättre och större”

Inför det planerade firandet med tal och musik tog även Issa Elias en tur med sonen Petros genom stadsparken och han tror att Luleå även i framtiden kommer bli en bra stad för sonen.

– Jag tror det blir bättre och större. Luleå är jättevackert och en bra kommun. Det finns universitet här, stort sjukhus och allt, Issa Elias

Och Petros vill stanna kvar i Luleå.

– Ja, det kommer jag göra när jag blir stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.