Region Norrbotten och Folkhälsomyndigheten går nu ut och varnar för ett förfalskat brev där mottagaren uppges ha utsatts för Covid-19. Första upptäckten av bluffbrevet gjordes i Luleå men vad bedragarna vill få ut av brevet är okänt. Foto: SVT/Privat

Luleåbo fick falskt smittskyddsbrev – myndigheter varnar

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten och Folkhälsomyndigheten går nu ut och varnar för ett förfalskat brev där mottagaren uppges ha utsatts för Covid-19. Första upptäckten av bluffbrevet gjordes i Luleå men vad bedragarna vill få ut av brevet är okänt.

– Nej, man kan bara spekulera egentligen, säger Rickard Stewén, säkerhetschef vid Region Norrbotten.

Det var en person i Luleå som fick hem brevet där mottagaren hävdas ha utsatts för Covid-19 och uppmanas stanna hemma. Av brevet kan säkerhetschefen inte avgöra vad syftet är men säger att det finns flera sätt att luras.

– Det kan vara att man ska kontakta mottagaren av brevet inom dagarna och att man då via Bank-id ska legitimera sig eller någonting.

Coronaviruset i Norrbotten

Kan finnas fler brev

Bluffbrevet påstås komma från Folkhälsomyndigheten men enligt Region Norrbotten finns det språk och formuleringar i brevet som avslöjar brevskrivaren. Hittills har ett brev upptäckts men myndigheterna misstänker att det finns fler.

– Det kan naturligtvis vara fler och det är därför vi vill gå ut och varna, säger säkerhetschefen vid Region Norrbotten Rickard Stewén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet