Luleåföretag kan rädda liv i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Australien härjas av skogsbränder. Och här finns en något oväntad koppling till ett företag baserat i Luleå. Företaget är nämligen ansvarig för ett varningssystem via sms som sannolikt räddat en del liv ”down under”.

Det är en lång väg mellan bush fires i Australien och det isiga svenska Norrbotten. Men här finns ett företag som genom ett egenproducerat system gör det möjligt att varna personer – som befinner sig i – eller passerar – områden där det brinner. Ett system som Australiens regering beställt.

– Det känns väldigt bra. Här är vi verkligen med och räddar liv där nere, säger Mobilaris VD Mikael Nyström.

Mobilaris kommer ur Ericssons forskningsanläggning som tidigare fanns vid universitetet i Luleå. Idag har man 15 anställda och 90 procent av kunderna finns utomlands – bland annat då Australiens motsvarighet till svenska Telia.

– Just i det här fallet positionerar vi mobiltelefoner för att kunna skicka ut meddelanden och varna allmänheten om att det brinner i området.

Från att bränderna startade till idag har ca 600 000 varnings-sms skickats ut.

Nu hoppas företagets VD Mikael Nyström att företaget ska kunna expandera och att han kan nyanställa fler.

I Sverige finns inte varnings-sms-systemet men här sköter ett av företagets system SOS Alarms positionering av den som ringer 112.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer