Börje Westermark i Luleå tror att Piteå kan vara en bra lösning, bara det inte blir pitepalt på menyn. Foto: SVT

Luleås äldre om matfrågan: ”Bara det inte serveras pitepalt”

Uppdaterad
Publicerad

Var maten till Luleås äldre ska tillagas i framtiden har det varit delade meningar om. Både hos politiker men också hos Luleås äldre.

Marianne Isakson bor på Fyrens äldreboende i Luleå och hon tycker att maten bör förändras överlag. Om den tillagas i Piteå eller Luleå spelar inte så stor roll om det ändå är samma typ av mat som tillagas. 

– Det är mest stuvat allting. Man får sällan eller aldrig några hela skivor och det saknar jag så, säger Marianne Isakson.

Mat till äldre i Luleå

Börje Westmark ser mer positivt på förändringen men ser helst att Piteå inte serverar deras signaturrätt. 

– Bara de inte serverar pitepalt. Magen mår inte bra av att äta allt för mycket, säger han. 

”Måste prova”

I nuläget tillagas maten, till boende på Luleås äldreboende och till de som får hem levererat av hemtjänst, på Sunderby sjukhus sedan tio år tillbaka. Men från 2019 kan det bli ändring på det. Det kan bli så att de 745.000 måltiderna varje år istället lagas i Piteå för att sedan transporteras till Luleå. 

– De har väl planerat för att det ska bli bra. Vi måste prova för vi har ingen annanstans att laga maten, säger Börje Westermark. 

Om beslutet går igenom blir det ett storkök i Öjebyn utanför Piteå som ska producera maten som behövs i Luleås äldreboenden och inom hemtjänsten. Om Luleå kommun skulle bygga ett eget produktionskök beräknas det vara en investering på 87 miljoner kronor. 

Stor kritik

Men kommunledningens förslag har mött stor kritik, bland annat från olika pensionärsorganisationer. De menar att de inte fått vara med och bestämma och att processen därmed varit odemokratiskt. Och de är inte de ända som protesterat. På kommunstyrelsens möte i september gick sex oppositionspartier samman och krävde en återremiss av ärendet. Idag stod det klart att det slutgiltiga beslutet kommer att tas under nästa kommunfullmäktige. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mat till äldre i Luleå

Mer i ämnet