Luleås kollektivtrafik hårt drabbad av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala bussbolaget Luleå lokaltrafik har ekonomisk problem. Coronapandemin har lett till att man förlorat många resenärer och delårsrapporten januari-april visar ett underskott på fyra miljoner kronor.

– Kollektivtrafiken är ett område som drabbats extremt hårt. Där har staten gått ut med pengar, det är de regionala kollektivtrafikmyndighterna som fördelar pengarna och det ska ju komma lokaltrafiken till del, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Hon tillägger:

Coronaviruset i Norrbotten

– Bolaget har sedan några år tillbaka dragits med ekonomiska problem precis som stora delar av kollektivtrafiken i Sverige. Det här måste vi jobba hårt med kommande år.

Underfinansierad trafik

I delårsrapporten framgår att lokaltrafiken i Luleå förlorat 6 000 resenärer om dagen under mars månad. Coronpandemin har slagit hårt mot bussbolaget. Men i rapporten framgår också att anslaget i budgeten är för lågt för att finansiera verksamheten.

– Vi kommer att behandla kommunbidraget för kollektivtrafiken på fredag och då får jag återkomma med vad beslutet blev, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet