Lulebo blev årets invandrarförfattare

Uppdaterad
Publicerad

Sakina Ntibanyitesha från Luleå har tilldelats stipendiet ”Årets invandrarförfattare” vid Bokmässan i Göteborg. Hon fick stipendiet för sina skildringar om uppväxten och flykten undan kriget i Kongo.

Juryns motivering lyder:

”Starkt gripande och med utgångspunkt i sitt eget liv berättar Sakina Ntibanyitesha om barnets och den unga kvinnans utsatthet under konflikter och krig. Till Sverige tar hon med sig sin berättartradition och sitt mod att vittna. Hennes minnen är brännande angelägna i dagens värld.”

”Varför överlevde just jag?”

Hon föddes i Burundi, växte upp i Ruanda, och kom till Kongo som 13 åring. År 2003 kom hon som kvotflykting till Luleå och fyra år senare påbörjade hon arbetet med att skriva sina böcker.

”Farligare än djur” och ”Ormbarn”  handlar om just åren med krig, flykt och våld i Kongo.

Sakina Ntibanyitesha arbete rörde om mycket inuti henne och väckte minnen till liv.

-Ibland stod jag och såg mig själv i spegeln och undrade varför just jag fick överleva, säger Sakina Ntibanyitesha.

Mer självbiografiskt

I och med författarstipendiet öppnar sig möjligheten att ta ledigt från undersköterskejobbet en tid och skriva den tredje boken

i hennes självbiografiserie.

Redan nu ligger en fristående bok klar för tryckning.

Den heter ”Det pågår krig i paradiset också” och handlar om hur det är att leva i Sverige.

Vad hoppas du att läsarna ska få ut av dina böcker?

– Att man förstår att det finns många som jag kvar där ute. Och att det kan hjälpa kvinnor att förstå att de har rätt att säga nej. Att man inte måste låta sig utnyttjas sexuellt till exempel. Det lärde jag mig när jag kom till Sverige, säger Sakina Ntibanyitesha.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer