Arkivbild. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Lulebo inför visselblåsarfunktion

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget väljer nu att införa en visselblåsarfunktion. Tanken är att den ska fungera som en kanal för den som misstänker missförhållanden – men inte vill vända sig direkt till Lulebo.

– Visselblåsare fyller en viktig funktion i både privat och offentlig sektor. Det är viktigt att eventuella missförhållanden kommer fram och åtgärdas, säger Lulebos vd Anna–Stina Nordmark Nilsson i ett pressmeddelande.

Skicka krypterat mejl

Tjänsten ska inte vara en funktion inom Lulebo, utan upphandlas av en extern utförare. Visselblåsarfunktionen kommer att gå till på så sätt att en person kan gå in på Lulebos hemsida, klicka på en länk och sedan tipsa om misstänkta förhållanden som mutor, bedrägerier, stöld eller liknande via ett krypterat mejl. Därefter kommer en extern person att utreda det som framkommit

– Särskilt i en offentlig sektor, där vi hanterar skattemedel, tycker jag att det är viktigt att vi har sådana här funktioner. Vi jobbar i en särskilt utsatt bransch och har många känsliga transaktioner mellan medarbetare och entreprenörer, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

”Finnas en väg in”

Det är oklart hur mycket tjänsten kommer att kosta då allt beror på hur många tips som ska utredas.

Finns det några problem i dag på Lulebo med att man inte vill berätta om misstänkta förhållanden?

– Vi vill att de som vill vara anonyma ska kunna känna att de kan göra det valet. Sedan är det ju oftast så i alla organisationer att i de flesta fall kan man prata med sin chef om iakttagelser. Det här är bara ytterligare en funktion. Känner man att något är för stort och är rädd att få repressalier ska det finnas en annan väg in, säger Lulebos vd Anna–Stina Nordmark Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.