I dag kallade Lulebo till presskonferens efter att de hittat avvikelser. Foto: SVT/Micke Nyberg

Misstänkt ekonomiskt fiffel inom kommunala bostadsbolaget Lulebo

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Lulebo misstänker nu interna ekonomiska oegentligheter av en av cheferna som på onsdagen sade upp sig själv. Han har polisanmälts och det handlar om ett misstänkt fiffel för minst sexsiffriga belopp – kanske mer.

Det var en avvikelse i en inkommande faktura i början av april som fick ledningen att fatta misstankar om ekonomiska oegentligheter och efter en granskning av bokföringen under de två senaste åren stärktes misstankarna att han agerat för egen vinning i ett stort antal fall.

På onsdagen konfronterades han med uppgifterna och valde då att säga upp sig själv och omedelbart lämna företaget och sin anställning, trots att han nekar till anklagelserna.

Miljonsvindel på Lulebo

”Ledsen och upprörd”

Lulebo har polisanmält den nu före detta chefen och en leverantör och utredningen kommer sannolikt att pågå under hela 2020.

– Vår uppskattning är att det handlar om värden för minst sexsiffriga belopp, kanske mer. Det får den fortsatta utredningen visa. Vi är förstås både chockade och bedrövade. Ingen av oss kunde ana eller förutse detta. Skandal är ett för brett ord, men det är en tragedi, för alla oss i bolaget och våra kunder, säger Lulebos vd Erik Öhrling.

Två personer har attesterat

Styrelseordförande Kent Ögren (S) förklarar en del med att bolaget haft ett system där det räckt med att en person attesterat räkningar, men sedan i februari krävs det två personer.

– När man upptäcker sådant här så blir man både ledsen och upprörd. Det här är helt förkastligt, men jag har fullt förtroende för ledningens agerande och hantering av ärendet.

Vad är det egentligen som har hänt?

– Vi vill inte gå in på detaljer nu, men jag kan säga att det handlar om varor och tjänster som är fakturerade och inköpta och som inte tillhör vår verksamhet. Vi tror också att det här är något som en ensam person har gjort, och att inte fler anställda är inblandade, säger Kent Ögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet