Luleåföretag utsatt för grovt dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort byggföretag i Luleå har blivit utsatt för ett grovt dataintrång vid upprepade tillfällen under september förra året. Det rör de sig om en av de största dataintrångshärvorna i Sverige där flera myndigheter och hundratals andra företag runt om i landet drabbats.

Byggföretaget ska ha utbetalat sammanlagt 3 701 158 kronor genom att deras databaserade affärssystem manipulerats genom ändring av bankgironummer. Istället för att pengarna gått till byggföretagets leverantörer har de gått till två bolag som kontrollerades av bedragarna.

Bakom dataintrånget mot Luleåföretaget misstänks en 37-årig man boende i Malmö, som genom att skicka e-postmeddelanden med skadliga datakoder kunnat komma över användarnamn och lösenord.

Förutom 37-åringen är flera person inblandade och idag väcktes åtal mot dem vid Malmö tingsrätt. Åtalspunkterna rör bland annat grovt dataintrång, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.