Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det såg ut när LKAB sprängde en salva – samtidigt som rymdballonger från Esrange mätte infraljudet. Foto: Craig Heinselman och Johan Svensson, Eiscat/SSC

Här mäts LKAB:s gruvsprängningar – av rymdballonger från Esrange

Publicerad

Experimentet där instrument från IRF på ballonger från Esrange mätte infraljud från LKAB:s gruvsprängningar ser ut att ha lyckats.

Det är Institutet för rymdfysik (IRF) som har initierat forskningsprojektet där atmosfärforskning, rymdteknik och gruva för första gången samarbetar. Det handlar om att mäta det lågfrekventa infraljud som en gruvsprängning ger upphov till.

Tre ballonger från Esrange mätte infraljud

Det var i torsdags som LKAB fyrade av en salva i gruvan i Mertainen nära Svappavaara samtidigt som tre ballonger med mätinstrument från IRF sändes upp från rymdbasen Esrange. Allt har hittills ganska planenligt, men det finns fortfarande osäkerhetsmoment.

Ännu har inte instrumenten kunnat bärgas och Johan Kero, vid IRF, väntar spänt på att man ska kunna komma upp med helikptrarna.

– Hittills har det varit för låga moln, säger han.

I videon kan du se hur det gick till när gruvsalvan fyrades av och ballongerna sändes upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet