Foto: Arkivbild Hans Sternlund/SVT

M och SD:s protestaktion – lämnade kommunfullmäktige i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Sverigedemokraterna lämnade kommunfullmäktige i Gällivare i protest under måndagen när de inte fick ställa enkla frågor. Sammanträdet fick avbrytas eftersom fullmäktige inte längre var beslutsmässiga.

Moderaten Eva Alriksson hade ställt en enkel fråga som handlade om när nya förskoleavdelningar i Gällivare blir klara så att föräldrar ska slippa köra sina barn till Malmberget.

Men hon nekade att ställa frågan på kommunfullmäktige efter omröstning, detta trots att hon hade lämnat in den skriftliga frågan inom stipulerad tid minst en vecka innan mötet.

– Som jag ser det var det emot reglerna att neka. Det blir ett väldigt tyst samhälle om vi inte får ställa frågor, säger hon.

Sverigedemokraterna hade ställt skriftliga frågor om mobiltäckning och gatubelysning i Dokkas. Inte heller deras frågor besvarades under fullmäktige.

Enkla frågor

Tre moderater och tre sverigedemokrater lämnade mötet i protest. Eftersom mötet var reducerat till 23 ledamöter på grund av coronapandemin var fullmäktige inte längre beslutsmässigt. Ordförande avslutade mötet och flera punkter fick flyttas fram till nästa KF den 25 januari.

Kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP) säger att diskussionen om enkla frågor startade redan förra fullmäktige.

– Utifrån vår arbetsordning och kommunallagen ska enkla frågor i princip kunna besvaras med ja eller nej. Vår ordförande skickade ut ett mejl till alla gruppledare om det, ändå kommer det frågor som inte alls är enkla, säger han och fortsätter:

– Vi måste hålla oss till de spelregler som finns och det är inte seriöst att gå hem när man inte får som man villl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer